Bergman, bekännelser och T.O.O.R.T.E.S.

Kultur görs bäst med T.O.O.R.T.E.S.


T.O.O.R.T.E.S. reagerar:
Vi skulle vilja omfamna hela den kulturella världen för att stötta våra medmänniskor i denna mörkrets tid. Eller som vi och Peter säger "we all wear the same size onsie". Letar man tillräckligt noga hittar man visdom i allt. Bergman fann känslor och han drog dem ur sina skådespelare på ett sätt som innan Bergman blott fanns i sagorna. I många av hans verk kan man se den värk som döden innebar för honom. I framtiden när man kanske kan förhindra döden kan Ingmar Bergman bli ett bra exempel för ironi, han som var rädd för döden dog.
För ihågkommen kommer han nog att bli. Om inte tänker T.O.O.R.T.E.S. dra sitt hår till stacken. Jag har mitt hår kvar.

Ingmar Bergman, 1918-2007, var en svensk teater- och filmregissör känd för sina filmer. Konstigt nog. 

T.O.O.R.T.E.S. erkänner:
Vad fan vet vi om Bergman? Jag har bara varit på Gottland en enda gång. T.O.O.R.T.E.S. är inte så jävla stort på Gottland. T.O.O.R.T.E.S. tänker härmed inte uttala sig mer om Bergmans bortgång, det gör så många andra bättre än vi. Låt oss stanna vid att säga att vi vet att Bergman har dött. Personligen har jag bara sett "Fanny och Alexander" och "Sjunde inseglet". Det ger mig knappast berättighet till att skriva pompösa hyllningar om en kolad kille som aldrig någonsin kommer att läsa dem. Jag behöver inte visa min Bergmanonani för omvärlden.

T.O.O.R.T.E.S. uppmärksammar:
Alla andra kulturpersonligheter som har dött. 

Povel Ramel
, 1922-2007, var en svensk revykonung utan hår, men med glugg.
Tage Danielsson, 1928-1985, var en svensk mångsysslare. Regisserade bl.a. "Ronja Rövardotter".
Astrid Lindgren, 1907-2002, var en svensk författare som gillade barn.
Monica Zetterlund, 1937-2005, var en svensk jazzsångerska och revyartist.
August Strindberg, 1849-1912, var en svensk författare och kvinnoförnedrare med absintår i Schweiz.
Cornelis Vreeswijk, 1937-1987, var en svenskholländsk musikant som rökte i TV.
Rune Andréasson, 1925-1999, var en svensk farbror som skapade "Bamse - världens starkaste björn".
Vilgot Sjöman, 1924-2006, var en svensk regissör som på allvar utmanade den amerikanska censuren.
Karin Boye, 1900-1941, var en svensk poet som inte var särskilt glad och tog sitt eget liv. 

Säger man A får man säga B. 

Hjalmar Gullberg
, 1898-1961, var en svensk poet i akademien och tog sitt liv i Yddingesjön utanför Svedala.
Jacob Dahlin, 1952-1991, var en svensk programledare från Skåne. Såg ut lite som Sverker Olofsson.
Beppe Wolgers, 1928-1986, var rösten till Baloo i "Djungelboken" och Pippis pappa.
Olof Palme, 1927-1986, var mest kommunikationsminister under trafikomläggningen. 


Alla andra som T.O.O.R.T.E.S. glömt att nämna och tycker att de är svenska kulturpersoner kan skriva in sig själva i listan. Vi beklagar.


 T.O.O.R.T.E.S. reinkarnerar:

Två som inte är döda, men som nog nynnar på sista versen och kanske ska tänka på refrängen.


Martin Ljung, 1917-, är en svensk artist med mörk röst som känner både Povel och Tage.
Lena Nyman, 1944-, är en svensk skådespelerska och storrökare vars hund jag klappat. Hon var med i bl.a. "Jag är nyfiken - Gul" och "Jag är nyfiken - Blå" och spelade Lovis, Ronjas mamma.

This is the Kid signing off. T.O.O.R.T.E.S. is back!

(En blogg i kulturens fåra kommer att skapas (bronx.blogg.se/toortes). För att det ska finnas kultur till alla.)
(Yazdan, Vikard och alla, dags att börja bli produktiva i tungflumsringen.)

Dagens spår: Gallows - Six years

myggor, festivaler och enoughs

25. vad jag trodde var löning. lön på fredag.


bland det jobbigaste med myggor är att bedömma avståndet till dem.

idag var man nersköljd med läsk tillbaka på kneget. semestern har inte bjudit på något extraordinärt utöver fredagen då pierce the fierce och hans vänner föddes. under semestern har jag lyssnat på obscena mängder musik. det är nästan inte sunt.

jag har tänkt dra till göteborg om någon vecka för att dricka bärs och se på band. en sommar utan festival verkar inte kunna passera. den i år blir dock lite dyrare än väntat, men jag lär överleva. faller alla bitar på plats kommer det nog bli en av de bästa helgerna i sommar. jag hoppas att jonas är tillbaka från polen tills dess. jag väntar på svar. annars kör jag göteborg solo. jag gillar att köra solo. man är utsatt och behöver inte följa någon annans regler än sina egna. det är en fantastisk känsla. något som ökar känslan är att vara på en plats där ingen ens känner till en. jag älskar att kunna gå runt och vara konstig och ouppmärksam utan att  det har några konsekvenser. fast sällskap underlättar dock många saker som att hitta och tågresan.

jag längtar efter att försvinna ur huset igen. jag trivs bättre på egen hand. visst är familjen rolig, fast enough is enough is enough is enough is enough is enough is enough is enough. bara tanken att kunna städa hela ens bostad utan att någon dammar ner igen gör mig lycklig. tänk att kunna lägga sig på golvet och sätta på the bronx första skiva och lyssna på den från första till sista spår, som på den gamla goda tiden. då det var du och jag kompis.


dagens spår: gallows - orchestra of wolves

freud, ray och jag

20. juli.


käre frued. jag är en sexuellt frustrerad man i mina bästa år. jag har inte haft en flickvän på flera år och gillar inte att gå hem med kvinnor från krogen. jag ser ingen charm i det och förstår inte hur kvinnorna som faktiskt stöter på mig ser någon charm i mig. jag drömmer om välsvarvade kroppar som tvättas i duschens glesa vattenstrålar. jag drömmer om den där klassföreståndaren med de stora brösten som gjorde att jag alltid valde bild som extraval i skolan. snälla freud, hur ska jag komma ur min frustration?
vänliga hälsningar. kid.

freuds svar:
ich kann nicht swedisch verstehen.

så lönt var det. jävla freud.


jag ligger med huvudet i söder med solljus eller stjärnglans i ögonen och drömmer efter bättre tider. benen i svalkande isvatten, hjässan i havsskummet, hjärtat i stadens kärna och skrevet i cockfosters. sommaren går sin stilla gång utan att jag lägger märke till den. axlarna är stela efter dagens eskapader i min fantasivärld. varelser från andra dimensioner än min egen. jag drömmer om att vara supersnabb så jag skulle kunnat prova vilka platser i världen som passar mig. jag orkar inte anpassa mig efter platsen längre. lasset till umeå packades idag och jag är ett steg närmare ett eget krypin gömd från världens ångestframkallande platser. en del av mig längtar tillbaka till umeå, en annan vill njuta av stunden. vi har trots allt bara en stund att ta vara på, den vi är i vid tillfället. några andra stunder finns inte. klockan går utan mål. jag följer visaren och räknar hur många gånger den prickar sifforna på urtavlan. tiden vandrar medan jag ligger still. meningslöshetens oas välkomnar mig. jag vill inte vara där, men var jag än vänder mig ser jag en turk som vill bjuda mig på oasvatten. hans vita tänder lyser ikapp under den frodiga mustaschen. jag vill också ha en mustasch, tänker jag, men det får jag lämna till framtiden. åter igen lämnar jag stunden i hopp om mer trivsel och mindre tristess.


nu får jag lämna det här och kanske allt annat. allt som gnider mig i ansiktet med godsakernas palett. jag har en torr pensel. min torra pensel vill doppas i godsakerna, men de rycks undan just som jag krypit nära. kvar står en turk med ett glas vatten och ett bländande leende.
sluta! jag vill inte ha vattnet. att ta emot vattnet är att ge upp. samtidigt törstar jag efter något som inte finns för tillfället. åter igen lämnar jag stunden som jag borde värdera högst. jag kanske kan ändra mig? jag brukar kunna ändra mig. om jag odlar en mustasch eller om jag odlar långt hår, börjar lyssna på dödsmetal och köper ett nitarmband kanske jag finner njutning. och om jag inte gör det kanske det är en rund filipinsk dam som vill bjuda mig på vatten istället. det hade varit trevligt som omväxling. jag är så trött på turken.


- ray mckigney.


dagens spår: lily allen - everything's just wonderful


obey the law, antagningen och storken

14/7=2...007.

herr stork min vän, vi lever om varandra i buskagens skuggor. din näbb glänser brandgul i det silade solljuset.

oh, herr stork min vän, vad du är vacker.

herr stork min vän, dina vingar bär knyten av lycka över jordens barrikader. du sprider kärlek i det silade solljuset.

oh, herr stork min vän, vad du är vacker.

herr stork min vän, din röda lampa lyser upp ensammas dunkla sovrum. du dränker rummen i lustens färg.

oh herr stork min vän, vad du är vacker.

herr stork min vän, vi rider över himlavalvets oceaner med stjärnornas glitter i våra klarblåa ögon.

oh herr stork min vän, vad du är vacker.

herr stork min vän, ditt snärta anlete lugnar min själ. dina snövita fjädrar kittlar mig till skratt.

oh herr stork min vän, vad du är vacker.

herr stork min vän, du flyger över världens landskap, du berikar dina sinnen och delar med dig till mig.

oh herr stork min vän, vad du är vacker.

herr stork min vän, dina långa ben tar oss till siljan där vattnet svalkar våra heta lustar.

oh herr stork min vän, vad du är vacker.


och jag har fått antagningsbeskedet och jag kom in på socionomutbildningen i umeå. ja till klass med mestadels kvinnor. ja till att manliga socionomer är eftertraktade. goda framtider. jag firade med öl och vikard men mitt ölsinne var inte det bästa. någon som jag träffade hemma hos kim i nyårs var där. vad fan heter han? han mindes väldigt bra, trevlig prick. innan dess hade jag och vikard spelat tekken 3 och det innebär nostalgi från helvetet. oah-haa.

dagens spår: bob hund - dansa efter min pipa

umeå: inställt, erika och sommarjobb

10/7.

dr. blabla har knuffat runt farsans öga och donat och svetsat fast näthinnan. operationen var lyckad sade dem. jag vet inte vad det innebär. hur mycket sämre kommer hans redan ringa syn bli? kommer han att kunna sköta arbetet? kommer han ens att få köra bil. farsan var i alla fall lugnare idag. morsan är oroligare. hon sade att hon inte orkar köra till umeå som det ser ut nu. vi får se när det blir av, men det läggs från och med nu på framtiden. jag kommer att komma upp till hösten och ett tips är att föräldrarna åker upp kring 3/9 då morsans morsa (mormor) fyller år.

farsan kommer att ligga kvar på sjukan några dagar för observation. vill de reta honom genom att kalla det observation? ja, jag vet inte riktigt hur det kan gå, men jag tror att det kommer att gå bra. jag är blåögd, fruktansvärt blåögd. det fungerar till min fördel många gånger. det är inte det att jag inte bryr mig, men jag ser ingen vits med att gå runt och oroa mig innan man vet något. jag kommer att oroa mig för framtiden om allt går åt helvete. men det är klart att farsans status rinner genom huvudet några gånger per dag, ganska ofta trots allt.

det svåra med det nyligen inträffade är att planerade saker påverkas till stor del. resan till umeå är uppflyttad på obestämd tid. lika bra det egentligen, men kanske inte för erika.
jobbsituationen vet jag inte hur den kommer att vara.
vi äter snabbmat till middag! öh. det är inte lätt när vardagen knepar sig. jag tänker lägga manken till för att inte förändra den allt för mycket.

jag fikade med erika idag. det är trevligt. tympliga är ett underskattat ord. hon hjälpte mig hitta body shop och besöket där resutlerade i att syster nu är skyldig mig pengar. sen gick jag och erika hem till henne och drack te, tropicana från en teburk med undergroundmotiv. vi pratade om mycket.
innan dess hade jag effektivjobbat och fixat heltidssommarjobb för all evighet. jag är grym på att slipa prylar. jag slipper helst kunderna, de bara sinkar mig. jag sitter hellre i verkstaden och gör det morsan säger att jag ska göra. konversera med kunder är inte min starka sida. jag borde träna på det. man ska ju inte vara dålig på något.
jävla skitvärld.

dagen har varit bra. erika är bra. operationen gick bra. farsan mår bättre. det är svårt att se honom i en sjukhusrock med mjukisbyxor och gröna operationstrumpor. idag var i alla fall bättre än igår.

oh,
http://www.millioncount.com/.
människan har upptäckt världen, satt plåtburkar i omloppsbana runt jorden, uppfunnit ett botemedel mot fotsvamp, har microchips, men den här mannen är en sann hjälte. han gör något som ingen, jag känner till, gjort tidigare.
det tar ungefär 3-4 månader att räkna till en miljon.

dagens spår: yyy's - maps

näthinnor, oumeå och timbuktu


2007-07-09.

det här var en dålig dag. farsans näthinna lossnade och han for iväg till sjukan. han ska opereras imorgon. jag är i min naivitet säker på att operationen kommer att gå bra. det jag oroar mig för är hur bra hans syn kommer att vara efter han återhämtat sig. hur som helst är det inte lönt att oroa sig för det idag. en sak i taget. det är klart att ens tankar vandrar fritt och ofta finner sig tänkandes på en otäck framtid. min okunskap försvårar.

det är inte säkert att farsan kommer att ha syn nog till att köra bil eller motorcykel vilket försvårar arbetet och fritiden. jag hoppas för allt i världen att det inte ska vara så allvarligt, men vad vet jag? min okunskap försvårar.

det är inte säkert att vi kommer iväg till umeå på fredag. hur och när mina prylar kommer iväg då vet jag inte. det som gör mig obekväm är att det inte bara är mina saker som påverkas, men jag tror att mina vänner har överseende. jag kommer hur som helst att ha mina prylar i umeå när terminen startar, eller en kort stund efter det.
om vi inte kommer iväg till umeå ska jag dra till svedala och försöka fånga timbuktu på sommarrocken. någon gång innan jorden går under tänker jag fånga den lille svarte.

brorsan är i vanlig ordning nojjig till den grad att gudarna gråter. morsan är virrig. alla har en väldigt kort stubin och jag har huvudvärk.

nej, det har varit en fruktansvärd dag.

dagens spår: the hidden cameras - ban marriage

spontansommarens död, toaletten och kermit

03/07-07: "swear you gonna feel my hand".

idag skulle jag vilja ha en kropp som kermit. en kropp som rör sig och anpassar sig efter situation. går kermit framåt faller ryggen och armarna bakåt och börjar lätt skaka i takt med stegen. som pocahontas säger "jag går dit vinden tar mig". vardagen just nu känns inte som vind, den känns som vatten. men vattenvardag ger pengar, håll ut. hålla ut är nog inget problem, men jag hoppas att sommaren bjuder på lite spontanitet också. att jag förmår sätta mig i situationer där jag är tvingad till att bli kermit.

inatt drömde jag att jag blev våldtagen av en brud utan att minnas det. jag drömde att jag vaknade med ett ömmande skrev och våta lakan. jag sökte efter svar i huset. huset saknade moderna bekvämligheter som tapeter, lampskärmar, dörrlås etc. det hela kändes ganska sunkigt. till slut fick jag veta vem som våldtagit mig. det såg ut som om hon kom från sydeuropa. hon hade väldigt långa (vackra) ben.
jag fortsatte drömma om kollektivet och främst dess toalett. toaletten var skitig. det låg bokstavligen skit på golvet och i handfatet. toaletten hade inte spolats på månader. jag skulle försöka fixa handfatet så att jag kunde börja restaureringen någonstans. jag vacklade till av stanken. jag satte på kranen. vatten sköljde av handfatet. med duschen tvingade jag ner avföringen som låg på golvet i avloppet. jag gick och sade till johnny att han fan borde hjälpa till att städa. han vägrade. jag blev förbannad och gick tillbaka. då kommer svante ut ur badrummet med hink och handskar i högsta hugg. jag tittar in i badrummet och ser att det blivit fläckfritt.

imorgon ska jag träffa axel igen. det är grymt. det är grymt med veckoplanering. till helgen är jag helt upptagen som det ser ut. jag ska jobba på lördag för att sedan åka till ikea för att inhandla allehanda ting som kan behövas i en ungdoms bostad. det verkar vara en tråkig helg. en helg med en massa måsten som obemärkt kommer att passera till måndag och jag kommer att stå och undra vad fan jag pysslat med. nästa vecka är kort. flytten till umeå börjar redan på torsdag med packning. på lördag i nästa vecka kommer jag ha en massa ting inflyttade i kollektivet. en tv-apparat, en stereo, en fotölj, en riktig säng, en gardin, väggprydnader. det kommer att vara lite roligare.

nu ska jag träna.

dagens spår: timbuktu m. peps persson - dynamit

missad sommar, dissad sommar och de jävla söndagarna

1 juli. en månad av sommar avklarad.

jag har aldrig fått rätsida på söndagar.

jag vet inte vad som hände med denna. var den jobbig för att the stooges spelade igår? var den jobbig för att the arcade fire spelade igår? var det för att campingen till roskilde började igår? kanske är det för att jag inte kunde närvara vid något av detta! jag är som en syndare i min egna religion. åtaganden. jävla åtaganden. det fina är väl att plikter ger stålar och stålar ger frihet. alla som säger att frihet inte kan köpas för pengar. det är kanske inte så många som säger det. lycka och frihet är flummiga begrepp som jag just idag blandade ihop.

det festliga med söndagar är att när klockan passerar tolv och blir måndag igen och jag står ensam på lekplatsen med lämplig musik i öronen blir jag lycklig. idag blir det nog euforisk indiepop i the arcade fire. som win butler sjunger "sleeping is giving in", jag kan låta det stämma inatt.

annars har helgen inte varit någon höjdare. lördagen spenderades trött och åksjuk i lund. fredagen var bra, den kunde varit bättre, jag hade för lite tid.

efter en veckas arbete och med en veckas arbete kommandes känner jag hur vattnet börjar höja sig. det är väl i brösthöjd nu. snart börjar jag trampa vatten här också. omväxling förnöjer som någon sade. utan omväxling, ingen förnöjning. jag är inte beredd att hålla med om det. ge mig en bänk, två vänner och 20 öl så är jag lycklig för en kväll. jaja.

umeå närmar sig med stormsteg än en gång. om ca. två veckor kommer jag att påbörja en resa mot de nordliga höglanden. jag ska flytta (hrrm, mina föräldrar ska flytta) mina saker. cd-skivor, sunkisfotöljer, affischer, musikanläggning, järngroda. mycket ska upp. jag ska inte ta ut segern i förskott, men hösten kommer nog att bli fantastisk. jag hoppas lite på att åka i förväg och spendera några dagar i stockholm, men först väntar ca. 70 timmar arbete.

jag är trött på. jag ska förnya mig. jag känns utsliten och ointressant. om jag tycker att jag är tråkig borde andra tycka det och det är ju inte bra.

dagens spår: the stooges - 1970
(the stooges har samma egenskap som the bronx. de är så bra att jag kan glömma hur bra de är.)